Çocuklarımızı sınavlara hazırladığımız kadar yaşama hazırlıyor muyuz? #2

Duyguları yönetmek

Duygularını yönetebilen insanlar kişisel ve profesyonel yaşamlarında daha iyi ilişkiler kurarlar, depresyon gibi rahatsızlıkları daha az yaşarlar. Çocuğunuzu duyguları hakkında konuşmaya teşvik edin. Günlük konuşmanızda “Oyun alanında çocukların kaba davrandığını gördüğümde sinirleniyorum” veya “Arkadaşlarımızı akşam yemeğine davet ettiğimizde mutlu oluyorum” gibi ifadelerle duygularınız hakkında konuşma pratiği yapın. Duygularını önemsediğinizi bildiklerinde sığınabilecekleri bir limanları olduğunu bilirler, düşündüklerini ve hissettiklerin, daha fazla paylaşmak isterler.

“Kendini başkasının yerine koyabilme ve onların duygu ve düşüncelerini dikkate alabilme” olarak tanımlayabileceğimiz empati becerilerin gelişmesi için destek olun. Bir arkadaşınızla bir çatışma olduğunda, ondan arkadaşının nasıl hissedebileceğini hayal etmesini isteyin. Okuduğunuz kitaplardaki karakterlerin duygu ve davranışlarının nedenlerini “Kedinin küçük kırmızı tavuğa neden yardım etmediğini merak ediyorum!” gibi sorularla araştırın. Başkalarının nasıl hissettiği hakkında gözlemler yapın, örneğin, “Ahmet bir dönüş yapamadığı için gerçekten üzgündü. Onu daha iyi hissettirmek için ne yapabileceğimizi merak ediyorum.”

Çocuklar başkalarına yardım ettiklerinde, kendilerinden daha az şanslı olanların ihtiyaçları hakkında düşünmeyi öğrenirler ve başkalarının hayatlarında bir fark yarattığı için kendileriyle gurur duyarlar. Bu nedenle, onları yaşlı komşunuza yardım etmesi veya hayvan barınakları için bağış etkinliği düzenlemesi için teşvik edin.

Çocuklar duygularını anladıktan sonra, bu duygularla sağlıklı bir şekilde nasıl başa çıkacaklarını öğrenmeleri gerekir. Öfkelendiğinde kendini sakinleştirebilen bir çocuk, zor koşullarda başarılı olur. Sinirlendiğinde sakinleşmek için birkaç kez derin nefes alıp vermesi faydalı olur.

Belki de çocuğunuz ders çalışırken kız kardeşi onun dikkatini dağıttığı için kızgındır. Bu sorunu çözebilecekleri en az beş yolu belirlemelerine yardımcı olun. Çözümlerin iyi fikirler olması gerekmez. Başlangıçta amaç sadece fikirler üzerinde tartışmaktır. En az beş olası çözüm belirledikten sonra, her birinin artılarını ve eksilerini değerlendirmelerine yardımcı olun. Ardından, onları en iyi seçeneği seçmeye teşvik edin.

Finansal okuryazarlık

Para yönetimi çoğunlukla birçok yanlış karardan sonra öğrenilen bir beceridir. Bu nedenle çocukların bu beceriyi kazanması için ne kadar erken adım atılırsa o kadar faydalı olacaktır.
İyi finansal kararlar alabilmeleri için sahip olması gerekenler-ihtiyaçlar- ile sahip olması istenenler-istekler- arasındaki ayrımı nasıl yapabileceklerini anlatın. Bunu banka veya kredi kartı dökümünde gözüken bir satın alma işlemi üzerinden yapabilirsiniz. Buna bağlı olarak kredi ve banka kartlarını ne için ve nasıl kullanmamız gerektiğini, çevrimiçi alışverişte kredi kartı bilgilerini girerken neden dikkatli olmaları gerektiğini anlatın.

Faturalarımızı ve kredi kartı borcumuzu geç ödediğimizde bunun nelere yol açabileceğini, kredi notumuzu nasıl etkileyebileceğini açıklayın. Çocuklar, ışıkları, ısıyı veya klimayı açık bırakmanın aylık faturalarınızı nasıl etkileyeceğini anlayamayabilir. Birlikte oturabilir ve her ayın faturasını bir önceki yılın faturasıyla karşılaştırabilirsiniz. Faturaları inceleme ve karşılaştırma uygulaması, çocukların eylemlerinin mali sonuçları olduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.

Herhangi dükkâna girmenin her zaman onlar için bir şeyler satın alacağınız anlamına gelmediğini öğrenmeliler. Mağazaya girmeden önce ne alacağınızı “Kuzenine hediye almak için geldik ve senin için bir şey satın almayacağız.” gibi ifadelerle önceden açıklayın, böylece mağazaya girmeden önce bir planınız olur. Mağazada ebeveynlerine bir şey aldırmak için yalvaran çocuklar sinir bozucu olabilir, ancak bu an öğretim için kullanılabilir. Bu durumda bu alışveriş için bir bütçenizin olmadığını ifade ederek, onu satın almak için yeterli para kazanmanın bir yolunu önerebilirsiniz.

Ford Otomotiv Kurucusu Henry Ford şöyle diyor: “Çocuklara paralarını biriktirmelerini öğretiyoruz. Düşüncesizce ve bencilce harcama yapmalarını engellemek için bunun bir anlamı olabilir. Ancak bunun yerine parayı nasıl daha iyi kullanacağını ve yatırım yapacağını öğretmek, onu biriktirmesini öğretmekten daha iyidir.” Bu nedenle onlara kendi tasarruf ve yatırım planlarınız hakkında konuşun ve onlara neden tasarruf ettiğinizi ve uzun vadede size nasıl fayda sağlayacağını açıklayın. Borsa gibi dalgalı yatırım araçları hakkında spekülasyona değil, somut bilgilere dayalı hareket edilmediğinde nasıl olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ifade edin. Çocuklarınızı mahallenizde yürüyüşe çıkarın ve evlerin özellikleri ve fiyatları hakkında bilgi verin.

NBA takımlarından Dallas Mavericks’in sahibi ünlü girişimci Mark Cuban 12 yaşındayken arkadaşlarında dönem moda olan çok güzel bir spor ayakkabısı görür ve babasından kendisine de almasını istediğinde, ondan “Hayır. Ancak, bir işin olduğunda istediğin her şeyi alabilirsin.” cevabını alır. Aslında Mark’ın zaten güzel bir spor ayakkabısı vardır. Ama babasından aldığı cevap onu çok etkiler; “Eğer bir şey bunun için çalışmalıydı.”. Babasının arkadaşının önerisiyle, komşularına çöp poşeti satmaya başlar. İnternetin yaygınlaşması ile çocuklar daha sıra dışı girişimcilik örnekleri sergilemeye başlamıştır. Parker Krex, 9 yaşındayken birçok ülkede popüler olan abonelik iş modeliyle LEGO sevgisini birleştirerek “Brick Loot”u kurmuştur. Her ay abonelerine, LEGO parçalarından ve bu parçalara uyumlu oyuncaklardan oluşan konulu oyun setleri göndermektedir. Bu iş modeliyle, ilk 6 ayda 250 bin dolarlık iş yapmayı başarmıştır.

 


Kaynaklar:

  1. https://www.brighthorizons.com/family-resources/teaching-kids-life-skills-seven-essential-life-skills-to-succeed
  2. https://www.verywellfamily.com/how-to-raise-a-good-child-62110
  3. https://www.empoweringparents.com/article/smart-but-helpless-kids-can-your-child-make-it-in-the-real-world/
  4. https://www.mamasaysnamaste.com/how-to-prepare-your-child-for-the-real-world/
  5. https://www.allprodad.com/prepare-child-life-real-world/
  6. https://www.dailylocal.com/2017/05/14/sillin-prepare-your-kids-for-the-real-world-by-turning-monthly-bills-into-lessons/
  7. https://www.verywellfamily.com/tips-for-raising-an-emotionally-intelligent-child-4157946