Çocuklarımız için matematiği kolaylaştırmanın yolları

Birçok öğrenci Matematik dersinde zorlanıyor.  Her ne kadar kimi zaman göz korkutucu olabilse de herkesin matematik öğrenmesi gerekiyor. Matematiği öğrenmenin kolay bir yolu olmasa da, öğrencilerin daha hızlı anlamalarına yardımcı olabilecek bazı ipuçları ve püf noktaları paylaşabiliriz:

1.Matematiği anlamak

Matematiği hızlı öğrenmenin en iyi yollarından birisi de matematikten günlük yaşamda daha fazla faydalanmaktır: Arabanızda yarım depo yakıtla gidebileceğiniz mesafeyi veya tepelerin veya dağların eğimlerini hesaplamak gibi.

Matematikte her konu bir öncekinin üzerine kurulduğundan belirli bir konuda zorluk yaşıyorsanız, onu anlayana kadar üzerinde durulması gerekir. Aksi halde, yeni bir şey öğrenmek daha zor hale gelir. Bu nedenle anlamadığınız konuda video eğitimleri izleyin, problem çözmenin başka yollarını arayın ve en önemlisi arkadaşlarınızla çalışma grupları oluşturun.

2. Zihinsel matematiği geliştirmek

Zihinsel hesaplama karmaşık problemleri çözmenize yardımcı olur.

Peki, ama zihinden işlemleri daha kolay nasıl yaparız?

5’in katlarıyla çarpma yaparken, 5’in 10/2 olduğunu hatırlamak faydalı olur. 48X5 işlemini yaparken, önce 48X10 işlemini yaparak sonucu 2’ye bölebiliriz.

Her çarpmanın bir “ikiz”i olduğunu hatırlamakta fayda var: Örneğin, 7×4 işlemi yerine 4×7 işlemini yapmayı deneyin, daha kolay olabilir.

9 ile çarpmaya gelince, kullanılacak en iyi yöntem 10 ile çarpmak ve ardından çarptığınız sayıdan çıkarmaktır. Örneğin 9×8 işlemi yerine 10×8 işleminin sonucu olan 80’den 8 çıkartmak daha pratiktir.

2 aşamalı toplamada, önce kolay olanı ve ardından kalanı ekleyerek daha hızlı sonuca ulaşabiliriz. Yani 93 + 69 işlemini yapıyorsak, önce 3+9 işlemini yaparak sonucu 90+60 işleminin sonucu olan 150’e ekleyerek 162 sonucuna ulaşabiliriz.

Benzeri daha birçok ipucu vardır: 45×28 gibi zorlu bir çarpma probleminiz varsa, sayılardan biri çift olduğu sürece, çift sayıyı ikiye bölüp diğerini ikiyle çarparak sadeleştirmeniz mümkün olabilir. Böylece işlem şöyle kolaylaştırılabilir: 45 × 28 = 90 × 14

Bu çarpma işlemini de şu şekilde parçalara ayırabiliriz: 90 × 14 = (90 × 10) + (90 × 4) = 900 + 360 = 1.260

3. Matematik formüllerini kalıcı öğrenmek

Matematik formüllerini ezberlemek yerine formülün arkasındaki ilkeleri öğrenirsek bunları her zaman daha kolay hatırlarız.

Tekrarlama matematiğin temelidir. Tüm önemli formülleri bir büyük sayfaya yazıp odanızın duvarına veya dolap kapısına yapıştırın. Bu formüller daha sık görünür hale geldiğinde, beyninizde daha fazla kalıcı hale gelecektir.

Matematik formüllerini daha sık yazarak tekrarlayın. Denklemi dikey olarak büyük harflerle kağıda yazın. Birkaç kez okuyun ve neye benzediğini hayal etmek için gözlerinizi kapatın. Gözlerinizi açın ve formülü tekrar okumadan önünüze yazın ki ne yazdığınızı görebilesiniz. Gözlerinizi birkaç saniye tekrar kapatın ve formülü tekrar okumadan bir kez daha yazın. Bu işlemi formül aklınızda kalana kadar birkaç kez tekrarlayın.

Matematik formülünü parçalara ayırarak öğrenmek de bir yoldur.

Öğrenmeye çalıştığınız formülü içeren bir hikâye veya dizi oluşturabilirsiniz. Bir hikâyenin sırası, belirli bir sırayla hatırlamanıza yardımcı olabilir. Bellek Sarayı olarak da bilinen hafıza tekniğinden istifade edebilirsiniz. Teknik, anılarınızda var olan bir ev veya bina gibi yapının farklı odalarında dolaştığınızı ve her odaya yerleştirdiğiniz denklemin o alanda nasıl görüneceğiyle ilişkilendirerek hatırlamanıza yardımcı olur.

4. Problem çözme tekniği geliştirmek

Problemler matematiğin önemli bir parçasıdır ve onları çözmek için bazı stratejiler öğrenmek yardımcı olabilir.

Problemi okumaya öncelikle soru cümlesinden başlanmalı hatta soru cümlesi 2 defa okunarak altı çizilmelidir. Böylece problemi okurken ne aradığınızı biliyor olacaksınız. Problemi okurken sayıları daire içerisine ve anahtar kelimeleri kutu içerisine alın.

Problemde verilen fazladan bilgileri ortadan kaldırmak, problemi daha basit hale getirerek özüne inmek için problemin altında yalnızca sayıları basit resimler eşliğinde ifade edin. Böylece problem daha anlaşılabilir bir hale gelecektir.

Bazı matematik işlemlerini zihinden yapmak hız ve anlayış kazandıracak olsa da bu konuda çok iyi değilsek, işlem hatası yapmak kaçınılmazdır. Bu nedenle zaman yettiği ölçüde işlemlerin tamamını yazıya dökerek yapmak, geri dönüp kontrol etmek ve işlem hatanızı görmek için fırsat verecektir.

 

Kaynaklar

1.     https://www.wikihow.com/Learn-Math

2.      https://www.eurekly.com/blog/5-tips-for-studying-math/

3.     https://mymathstutorial.com/how-to-easily-learn-maths-formulas/

4.      https://play.google.com/store/search?q=Mathemagics&c=apps&hl=tr&gl=US

5.      https://www.maneuveringthemiddle.com/problem-solve-strategies/

6.      https://sciencing.com/how-to-study-math-13724909.html